Fațete dentare?

Fațetele dentare sunt construcții protetice minim-invazive care se utilizează în principal pentru corectarea aspectului dinților. Utilizarea fațetelor dentare nu se limitează însă la a corecta imperfecțiunilor ci merge mai departe și excelează pe linie estetică unde fațetele dentare ceramice se utilizează cu success pentru “build & desing-ul” unor zâmbete de tip Hollywood Smile – absolut perfecte și remarcabile.

Datorită avansării tehnologice accelerate din ultimii ani, tehnicile și materialele folosite pentru fațetarea dinților au progresat mult. Faţetele dentare ceramice sunt restaurările cele mai natural şi cele mai delicate fiind realizate din materiale care arată exact ca smalțul dinților tăi. Tratamentul cu fațete este minim invaziv, adică doar o cantitate mică de țesut dentar fiind afectată și indepărtată.

Deși fațetele sunt construcții subțiri, rezistența crescută a acestora dentare este binecunoscută, fiind asigurată de evoluția tehnologiei din ultimii ani atât în ceea ce privește materialele folosite, cât și a tehnicilor de aplicare. Procedurile de aplicare a fațetelor dentare sunt minim invazivă, iar rezultatele vin instant. Vă veți putea bucura de un zâmbet remarcabil imediat, iar micile imperfecțiuni ale dinților vor deveni insesizabile. Rolul unei fațete dentare este nu doar de a corecta micile defecte, ci și de a se integra armonios cu dantura naturală.

Fațetele dentare sunt cea mai nouă soluție stomatologică prin care orice persoană poate obține un zâmbet perfect, luminos, care îi va oferi un plus de frumusețe și de atractivitate. Cu toate acestea, problemele orale devin adesea un impediment cu consecințe estetice, dar și emoționale, afectând încrederea în sine. Însă, cu ajutorul procedurilor cosmetice dentare, transformarea dinților este una uimitoare.

Când recomandăm tratamentele cu fațete dentare?

  • în cazurile în care pacientul își dorește o restaurare estetică a danturii
  • în cazul anomalii de formă a dinților
  • în cazul unor fisuri sau fracturi dentare
  • în cazul schimbării unor obturații vechi și inestetice
  • în cazul modificărilor cromatice la nivelul structurilor dentare
  • în cazurile clinice în care dorim să închidem anumite spații între dinți.

Avantajele principale ale fațetelor dentare?

  • oferă un zâmbet impecabil instant
  • îmbunătățesc estetica dentară într-un timp scurt
  • culoarea fațetelor dentare nu este afectată în timp / nu se colorează
  • au impact redus asupra obiceiurilor de igienă orală
  • minim invasive, cu pierderi scăzute de țesut dentar
  • soluție de lungă durată, fiind extrem de rezistente în timp
  • se adresează unei palete variate de imperfecțiuni dentare
  • materialele utilizate sunt 100% biocompatibile.

Care sunt dezavantajele?

  • în cazul fisurării, fațeta dentară nu poate fi reparată și trebuie înlocuită
  • există și contraindicații pentru tratamentele cu fațete dentare, o fațetă dentară nefiind o soluție optimă pentru orice pacient
  • tratamentele cu fațete dentare sunt ireversibile. După fațetare, dinții șlefuiți vor îmbrăca fațete permanent.

Contraindicații pentru tratamentele cu fațete

Dacă ați aflat deja când se pot aplica suprafețele porțelanate sau compozite la nivelul dinților, trebuie să știți că există și contraindicații pentru un astfel de tratament estetic dentar. Așadar, fațetele dentare nu pot fi aplicate în următoarele situații:

  • dinți cu carii mari
  • dinți cu plombe de dimensiuni mari
  • dinți extrem de erodați
  • dinți cu anomalii mari de structură.

Cât rezistă fațetele dentare?

Fațetele nu se pătează la fel de ușor ca și dinții naturali și rezista aproximativ 20 de ani, dacă sunt corect îngrijite. De asemenea, porțelanurile dentare moderne sunt aproape la fel de puternice ca și smalțul natural al dinților. Așadar, nu va trebui să vă faceți griji că se vor sparge ușor. Desigur, longevitatea fațetelor depinde mult de igiena dentară.

Periajul și folosirea aței dentare pot preveni ruperea materialului suprapus peste dinte, dar și apariția petelor. Cu toate acestea, în unele condiții, cum ar fi expunerea foiței (fațetei) dentare la alimente și băuturi pot genera pete. Va trebui să aveți grijă și atunci când mâncați alimente tari sau crocante. De asemenea, dacă dinții naturali încep să se descompună, aceștia pot afecta aspectul fațetelor dentare.

În cazul în care fațetele dentare se deteriorează, contactați imediat medicul dentist pentru a evalua daunele și pentru a le repara sau înlocui!

Fațetarea dinților este, în cele mai multe cazuri, un proces ireversibil. Nu veți putea să vă îndepărtați fațetele pentru a vă întoarce la dinții naturali. Este esențial să luați în considerare acest lucru, atunci când decideți dacă doriți un astfel de tratament din gama esteticii dentare. Important este să alegeți și un medic stomatolog specializat în estetică dentară. Această procedură stomatologică implică un proces în mai multe etape, în care medicul dentist va programa mai multe întâlniri.

Tipuri de fațete dentare

Ceramica, zirconiul și compozitul sunt materialele utilizate la realizarea fațetelor dentare. Parametrii de fabricație urmăresc biocompatibilitatea, adaptarea marginală, pregătirea, rezistența, culoarea, finisajul, potențialul de reparații, costul și estetica. Utilizarea fațetelor ceramice a fost unul dintre principalele obiective de dezvoltare a stomatologiei în domeniul estetic. Foițele ceramice permit o predictibilitate mai bună și o longevitate clinică mai mare. Calitatea sa estetică, rezistența la fracturi, biodisponibilitatea și stabilitatea culorii sunt cele mai mari avantaje ale sale în utilizarea clinică.

În schimb, fațetele din rășină  sau compozit vin cu un cost mai mic, o rezistență bună la abraziune, posibilitatea unei reparații ușoare și uzură mai redusă a structurii dentare în timpul pregătirii dinților pentru fațetare. Cu toate acestea, au o stabilitate mai mică a culorii și o rezistență limitată în timp. Este deci clar că decizia alegerii materialului utilizat la realizarea fațetelor dentare trebuie adaptată la specificul fiecărui caz.

Există 2 tipuri de fațete din ceramică (porțelan): fațetele ultra subțiri – mărcile cele mai cunoscute și utilizate fiind e- MAX și Lumineers și fațetele din zirconiu.

Fațete dentare ceramice

Fațetele din ceramică sau porțelan reprezintă o tehnică de reconstrucție dentară cu rezultate extrem de bune, atât pentru durata lor, cât și pentru rezultatul estetic obținut. Au o rată de succes de aproximativ 97% pentru circa 20 de ani. Fațetele ceramice pot să fie plasate pe mai mulți dinți în același timp, deoarece este mai ușor să se potrivească cu culoarea și forma dinților. Ele sunt, de obicei, suprapuse pe suprafețele incisivilor centrali și laterali superiori, acestea fiind părțile dentare cele mai vizibile și expuse. Reprezintă soluție eficientă pentru a corecta dinții care sunt ușor strâmbi, dar și alte probleme, cum ar fi fracturile sau părțile care s-au uzat sau și-au pierdut strălucirea în timp. Important este și faptul că fațetele ceramice reușesc să închidă spațiile interdentare.

Fațetele ceramice ultrasubțiri

În plus față de fațelele convenționale din porțelan, progresele tehnologice au făcut posibilă fabricarea foițelor dentare de porțelan cu o structură microcristalină care ajută la prevenirea posibilității de fractură și decolare. Rezistența fațetelor ultrafine se datorează porțelanului injectat utilizat pentru fabricarea lor. Un alt avantaj este că tratamentul de aplicare este minim invaziv. Acest porțelan poate fi fabricat cu o grosime de până la 0, 2 mm și cel mai mare avantaj este că, spre deosebire de fațetele convenționale din porțelan, nu este nevoie de eliminarea țesutului sănătos sau de sculptarea dintele. Totuși, în funcție de partea pe care este plasată fațeta ultrasubțire, poate fi necesară o conturare minimă a furnirului.

Datorită progreselor tehnologice disponibile medicilor experți în estetica dentară, fabricarea modelelor ultrasubțiri este finalizată în doar 72 de ore. Este o reducere destul de vizibilă a timpului, având în vedere că până nu cu mult timp în urmă pacientul a trebuit să aștepte o lună. În plus, stomatologii folosesc un scaner 3D care obține o mostră virtuală a dentiției pacientului. Două dintre cele mai populare branduri sunt Emax și Lumineers.

Probabil cele mai utilizate tipuri de fațete dentare, Emax reprezintă soluția cea mai potrivită, când vine vorba de un zâmbet perfect natural. Aceste fațete dentare ceramice imită cel mai bine dintele natural. Ele oferă toată gama de transluciditate pe care dintele natural o are.  Există o gamă largă de nuanțe care se pot folosi atunci când dorim să folosim doar o foiță dentară pentru a acoperii un singur dinte. Fațetele dentare ceramice Emax sunt cele mai estetice și naturale tipuri de fațete dentare. Rezistența lor este foarte bună la fracturare, aderă perfect atât fizic, cât și chimic. Fațetele dentare Emax se pot folosi atât cu preparație (PREP), cât și fără preparație (NO PREP).

O altă fațetă din categoria celor ultrasubțiri este marca Lumineers. Este realizată din porțelan cerinat, un tip de porțelan feldsopat, cu o structură microcristalină, distribuită uniform. În plus, este întărit cu cristale de leucit. Combinația acestor materiale ajută la prevenirea posibilității de rupere sau decolorare. Modelul este produs în Statele Unite și în laboratoarele din Elveția. Are garanția producătorului și modelul este livrat alături de un certificat personalizat, valabil 5 ani. Fațetele Lumineers sunt similare ca și dimensiune cu o lentilă de contact, cu măsurători ce variază între 0.2 și 0.3 milimetri. Grosimea mică permite ca foițele dentare Lumineers să fie atașate direct pe suprafața dintelui, fără pregătire dentară prealabilă sau folosind anestezie, deoarece necesită reparații minime ale smalțului, dacă este necesar. Lumineers reușesc să imite foarte fidel nuanța părților adiacente, de aceea sunt indicate a fi plasate pe mai mulți dinți. În plus, interfața dintre gingie și dinte nu generează distorsiuni estetice. Acesta este motivul pentru care nimeni nu va observa că purtați fațete dentare. Lumineers au ca avantaj major suprapunerea direct smalțul dintelui, ceea ce înseamnă o aderență mai mare decât legarea cu dentină. Au o rezistență superioară smalțului natural și chiar ajută la întărirea smalțului dentar slăbit. Aceste fațete dentare au o excelentă calitate optică de reflexie a luminii, adică permit trecerea prin ea. De aceea, unii pacienți decid să combine tratamentul Lumineers cu albirea dinților, pentru a obține un rezultat optim. Ca și nivel de opacitate, ele pot varia între 30%, 50% și 75%. Prețul Lumineers este unul ridicat, însă avantajele modelului justifică investiția. Alte mărci de fațete dentare ultra subțiri, cunoscute și folosite de către medicii stomatologi, sunt MAC, IPS și DaVinci.

De asemenea, fațetele dentare realizate din porțelan feldsopathic sunt utilizate pentru anomalii dentare ușoare. Ele au în compoziția lor trei elemente: feldsal, cuarț și caolin. Feldsalul este responsabil pentru transluciditatea porțelanului. Ele sunt în prezent perimate, deoarece cele ultrafine sunt cele mai căutate, având mai puțină grosime și mai multă rezistență.

Fațetele dentare din zirconiu

Fațetele din zirconiu sunt folosite pentru a corecta defecte dentare (pete, fracturi, dinți nealiniați sau o parte de metal fix într-un dinte deja slăbit), care nu pot fi eliminate. Zirconiul este un material utilizat pe scară largă pentru fabricarea coroanelor dentare, tocmai din cauza aspectului său natural, fie el și opac. Prețul fațetelor de zirconiu este mai mare în comparație cu alte materiale.

Fațete dentare din compozit

Fațetele dentare compozite, cunoscute sub denumirile de fațete din rășină, sunt foițe subțiri realizate din rășină compozit translucid. Este o tehnică dentară rapidă și conservatoare pentru a corecta defectele unei părți dentare. Sunt recomandate pentru cazuri simple, care implică efectuarea de touch-up-uri pe un singur dinte sau în cazul în care corectarea unui dinte este foarte ușoară. De exemplu, la sfârșitul unui tratament ortodontic, sunt necesare mici corecții pentru a îmbunătăți forma sau dimensiunea dinților. Acest lucru se întâmplă atunci când dintele ocupă deja poziția corectă, dar nu este dimensionat corespunzător. La fel, în cazul în care două părți dentare nu sunt simetrice sau în cazul în care spațiile mici trebuie să fie închise. Atunci când pacientul este un copil sau un adolescent, este ideală folosirea compozitului.

Fațetele dentare pe bază de compozit sunt considerate reversibile. În cazul în care persoana tratată, peste ani, va dori o fațetare cu porțelan, furnirul vechi va fi îndepărtat și cel nou plasat într-un mod simplu.

Fațetele din rășină compozită sunt un amestec de rășină acrilică cu particule ceramice care, atunci când sunt solidificate, dobândesc o duritate similară cu dintele uman și sunt foarte adezive. Suprapunerile dentare compozite sunt rezultatul final al aplicării rășinii compozite, al întăririi și lustruirii acesteia pe o suprafață dentară, ascunzând astfel defectul dintelui natural.

Rășina dentară compozit este un material special utilizat în stomatologie. Este similar cu o pastă, care se aplică pe dinte și dentistul îl sculptează ca și când ar fi o argilă. Odată ce atinge forma dorită, se aplică fotopolimerizare folosind o anumită lumină (lămpi cu halogen sau LED-uri), cu scopul de a-l întări și apoi lustrui.

Există diferite tipuri de rășini compozite (hibride, fluide și condensabile) cu multe nuanțe care se adaptează la culoarea dintelui natural și la cerința dentistului. Compozitul durează aproximativ 2 până la 5 ani, în funcție de îngrijirea  care i se oferă. Fațetele compozite pot fi realizate direct în cabinetul stomatologic. Timpul necesar pentru a le plasa depinde de caz și de numărul de părți dentare care urmează să fie îmbunătățite.

Fațetele din rășină compozită au două metode de preparare: directe (mână liberă) și indirecte. Tehnica cea mai frecvent utilizată este una directă, care nu necesită sculptură dentară. Atunci când se detaliază avantajele și dezavantajele fațetelor compozite, este necesar să le comparăm cu un tratament similar, cel al fațetelor din porțelan.

Programează-te chiar acum!

Vreau o programare!