Prin procedura chirurgicală de inserare a unui implant dentar, se înlocuiește complet rădăcina naturală a dintelui pierdut cu un dispozitiv medical asemănător unui șurub. Astfel implantul dentar înlocuiește dinții deteriorați sau lipsă cu dinți artificiali care arată și funcționează la fel ca cei adevărați. Chirurgia implanturilor dentare poate oferi o alternativă binevenită la protezele dentare sau la punțile care nu se potrivesc bine și poate oferi o opțiune atunci când lipsa rădăcinilor dinților naturali nu permite construirea unei proteze dentare sau a unei punți dentare pentru înlocuirea dinților.
Implanturile dentare sunt plasate chirurgical în osul maxilarului, unde servesc drept rădăcini ale dinților lipsă. Deoarece titanul de înaltă puritate utilizat la fabricarea implanturilor fuzionează cu osul maxilarului dumneavoastră, implanturile nu alunecă, nu fac zgomot și nu provoacă leziuni osoase, așa cum ar putea face o punte fixă sau o proteză dentară.
Modul în care se realizează intervenția chirurgicală de inserare a unui implant dentar depinde de tipul de implant ales de medicul specialist în implantologie și de starea maxilarului dumneavoastră. Operația în sine poate implica în anumite cazuri, mai multe sub-proceduri chirurgicale. Principalul beneficiu al implantului dentar este că acesta oferă un suport solid pentru noii dumneavoastră dinți. Procedura chirurgicală de inserare a unui implant va fi urmată de o fază în care așteptăm ca osul să se vindece în jurul implantului. Deoarece această vindecare a osului necesită timp, procesul poate dura mai multe luni.