Sinus lift închis (intern)
Sinus lift-ul închis sau intern se realizează în cazurile ușoare, atunci când sinusul nu trebuie ridicat foarte mult iar țesutul osos are cel puțin 10mm. În această situație, se poate realiza procedura de elevare a sinusurilor în aceeași ședință cu procedura de inserare a implantului dentar. Pentru un sinus lift închis, este nevoie de o adiție osoasă de minim 1-2mm.
Când se recomandă operația de sinus lift intern? Sinus lift intern este recomandat în special când trebuie înlocuiți doar câțiva dinți. Se realizează în zona premolarilor și molarilor, la nivelul crestei: se creează o cale de acces către sinusul maxilar, apoi împingându-se cu grijă membrana sinusală, se introduce substituentul osos pentru crearea unei înălțimi și lățimi corespunzătoare suportului implantului dentar necesar. Aceasta procedură se efectuează atunci când există o cantitate de os alveolar relativ suficientă și este necesară o adiție osoasă de numai 1-2 milimetri.
Care sunt etapele de realizare a sinus lifting-ului intern?
- anestezia locală
- incizia mucoasei și decolarea acesteia cu expunerea osului maxilar
- perforarea osului până când se ajunge la membrana sinusală
- decolarea membranei sinusale cu instrumente speciale și introducerea amestecului de os și sânge în spațiul dintre membrana sinusală și osul maxilar, rezultând astfel ridicarea membranei (sinus lift-ul).
Avantajele sinus lifting-ului intern?
S-a dovedit clinic că sinus lifting-ul permite inserarea unor implanturi dentare mai lungi, care astfel rezistă mai bine și au o durată de viață mărită. Procedura este extrem de delicată, presupunând experiență și dexteritate ridicată din partea chirurgului.
Dezavantajele sinus lifting-ului intern?
Dezavantajul acestui tip de intervenție este faptul că e o manevra “oarbă”, fără un control vizual, chirurgul bazându-se practic doar pe simțul tactil pentru a eleva membrana sinusală.