Sinus lifting?

Sinus lift este o procedură chirurgicală prin care se augmentează masa osoasă din partea posterioară a maxilarelor, adică în zona unde se află măselele. Atunci când poziția și grosimea sinusurilor maxilare nu permit fixarea implanturilor, se recurge la această soluție, pentru a mări cantitatea de țesut osos care va susține implantul dentar.

Ce este sinusul maxilar? Sinusul maxilar este o cavitate în interiorul osului maxilar, tapetată cu o mucoasă de tip respiratiror. În momentul pierderii dinților laterali, din cauza presiunii aerului din interiorul sinusului, acesta se mărește ca volum și ocupă spațiul lăsat liber la nivelul osului de pierderea dintelui.

Despre procedura chirurgicală de sinus lift

În momentul în care se dorește inserarea unui implant în acest loc nu mai este posibil din cauza acestei cavități pline cu aer. Ce se poate face? Pentru a putea totuși insera un implant în aceste locuri se poate practica o operație numită sinus lift, care înseamnă ridicarea membranei sinusale spre superior, spre poziția ei anterior extracției și aditie osoasă astfel încât să creștem cantitatea de os prezentă sub membrana sinusală și a face posibilă inserarea unui implant.

Implanturile pot fi inserate în același timp cu operația de sinus lift sau într-un timp operator ulterior, această decizie fiind luată de către medicul specialist în urma analizei unei tomografii computerizate.

Durata operației variază în funcție de complexitate sau de inserarea sau nu a implanturilor în aceeași sedință de tratament, de la 30 de minute până la 1 oră.

Durata de așteptare după sinus lift este de 6-8 luni.

Recomandarea specialistului nostru este ca după extracția unei măsele superioare să consultați cât mai repede un protetician pentru protezarea spațiului rămas gol. În caz contrar sinusul maxilar se va mări în detrimentul osului și posibilitatea de a insera un implant fără sinus lift scade foarte mult.

În ce constă procedura chirurgicală de sinus lift?

Înainte de a se trece la tratamentul propriu-zis, se fac investigații obligatorii, precum o radiografie panoramică și o tomografie computerizată, care vor arăta exact care este structura și densitatea osului. Ridicarea membranei sinusale se poate face în două feluri, intern sau extern.

Sinus lift sau sinus lifting este o procedură chirurgicală necesară în cazul pacienților cu structură osoasă insuficientă înainte de implantul dentar pentru a asigura acceptarea și succesul implantului pe termen lung. Sinus lift-ul este realizat de specialistul în chirurgie dentară și constă în adiția de os între maxilar și sinusurile maxilare și mutarea mai sus (lift) a membranei sinusului, cel mai frecvent prin pereții laterali ai sinusului maxilar.

Există două tipuri de proceduri de sinus lift – închis și deschis. Medicul este cel care decide, în urma realizării și vizualizării radiografiei panoramice, de ce tip de procedură are nevoie pacientul în funcție de volumul de os existent.

Tipuri de sinus lift

Sinus lift închis (intern)

Sinus lift-ul închis sau intern se realizează în cazurile ușoare, atunci când sinusul nu trebuie ridicat foarte mult iar țesutul osos are cel puțin 10mm. În această situație, se poate realiza procedura de elevare a sinusurilor în aceeași ședință cu procedura de inserare a implantului dentar. Pentru un sinus lift închis, este nevoie de o adiție osoasă de minim 1-2mm.

Când se recomandă operația de sinus lift intern? Sinus lift intern este recomandat în special când trebuie înlocuiți doar câțiva dinți. Se realizează în zona premolarilor și molarilor, la nivelul crestei: se creează o cale de acces către sinusul maxilar, apoi împingându-se cu grijă membrana sinusală, se introduce substituentul osos pentru crearea unei înălțimi și lățimi corespunzătoare suportului implantului dentar necesar. Aceasta procedură se efectuează atunci când există o cantitate de os alveolar relativ suficientă și este necesară o adiție osoasă de numai 1-2 milimetri.

Care sunt etapele de realizare a sinus lifting-ului intern?

  • anestezia locală
  • incizia mucoasei și decolarea acesteia cu expunerea osului maxilar
  • perforarea osului până când se ajunge la membrana sinusală
  • decolarea membranei sinusale cu instrumente speciale și introducerea amestecului de os și sânge în spațiul dintre membrana sinusală și osul maxilar, rezultând astfel ridicarea membranei (sinus lift-ul).

Avantajele sinus lifting-ului intern?

S-a dovedit clinic că sinus lifting-ul permite inserarea unor implanturi dentare mai lungi, care astfel rezistă mai bine și au o durată de viață mărită. Procedura este extrem de delicată, presupunând experiență și dexteritate ridicată din partea chirurgului.

Dezavantajele sinus lifting-ului intern?

Dezavantajul acestui tip de intervenție este faptul că e o manevra “oarbă”, fără un control vizual, chirurgul bazându-se practic doar pe simțul tactil pentru a eleva membrana sinusală.

Sinus lift deschis (extern)

Există mai mulți factori de care depinde rata de succes a implantului dentar. Unul dintre cei mai importanți este calitatea structurii osoase a pacientului. În cazul persoanelor cu o structură osoasă fragilă, este nevoie de o procedură suplimentară – sinus lift închis sau deschis, în funcție de cantitatea de os pierdută.

Specialistul în chirurgie dentară este cel care ia această decizie în urma solicitării unei tomografii computerizate și a altor investigații. Pe baza acestora, el va putea ulterior concepe un plan de tratament personalizat pentru fiecare pacient.

Sinus lift-ul deschis sau extern este o intervenție chirurgicală folosită în cazul resorbțiilor mari de os pentru ridicarea sinusurilor pacientului. Scopul este de a crea un spațiu sau o fereastră între maxilar și sinusurile maxilare, unde se va pune adiția de os de care are nevoie pacientul pentru a susține implantul. Pentru a crea acest spațiu, specialistul în chirurgie dentară trebuie să mute membrana sinusului mai sus.

Procedura de sinus lift deschis este ceva mai complexă și mai laborioasă în comparație cu sinus lift-ul închis datorită cantității mari de os care trebuie înlocuită (osul alveolar este mai mic de 5mm). Din acest motiv, și perioada de recuperare este ceva mai mare – între 4 și 8 luni. Doar după această perioadă va putea fi inserat implantul dentar fără probleme.

Programează-te chiar acum!

Vreau o programare!