Coroane dentare?

Coroane dentară este o lucrare protetică fixă montată pe un dinte natural sau pe un dinte artificial (implant dentar) cu ajutorul căreia se restabilește funcționalitatea și estetica danturii. Această lucrare protetică este recomandată pentru a reface o coroană naturală distrusă în proporție mare sau pentru a completa / încărca un implant dentar. Confecționarea coroanelor dentare este realizată, în prezent, din materiale extrem de estetice și rezistente – cum sunt ceramica sau zirconiul.

Care sunt avantajele coroanelor dentare?

  • refacerea funcțională a dintelui (imediat după aplicare dintele își recapătă funcționalitatea)
  • oferă aspectul și culoarea unui dinte natural
  • corectează imperfecțiunile danturii (forma sau poziția incorectă a anumitor dinți)
  • posibilitatea recuperării și păstrării dinților foarte grav afectați
  • împiedicarea migrării dinților învecinați, în cazul lipsei unui anumit dinte
  • acomodare rapidă pentru pacient
  • rezistență și durabilitate în timp (cu excepția coroanelor realizate din compozit sau acril).

Tipuri de coroane dentare

Coroane dentare ceramice pe schelet de zirconiu și coroane din zirconiu

Această restaurare protetică este din ce în ce mai populară ca alternativă la clasicele coroane metalo-ceramice. Ea îmbină două materiale des utilizare în stomatologie, recunoscute pentru calitățile și durabilitatea lor – ceramica sau porțelanul, care conferă un aspect estetic superior oricărei lucrări și zirconiul, recunoscut pentru rezistența sa la șocuri și presiune. Această coroană dentară este mai rezistentă decât o coroană integral ceramică și în același timp mult mai plăcută din punct de vedere estetic față de o coroană integral metalică.

Fiindcă scheletul este alcătuit din zirconiu, un material rezistent la șocuri, o coroană dentară ceramică pe schelet de zirconiu poate fi utilizată fără probleme pentru restaurări dentare în zonele frontale sau laterale ale maxilarului, fără a exista riscul de fractură sau desprindere a lucrării. Gradul de rezistență la masticație este mult mai mare față de o coroană integral ceramică. Atât zirconiul, cât și ceramica sunt materiale care au avantajul translucidității, adică reflectă lumina naturală, oferindu-i pacientului o restaurare dentară cât mai fidelă și armonioasă alături de dinții vecini.

Un alt motiv pentru care o coroană dentară ceramică pe schelet de zirconiu este avantajoasă vizează biocompatibilitatea materialelor. Spre deosebire de coroanele metalice care pot genera reacții alergice în rândul anumitor categorii de pacienți, zirconiul și ceramica sunt bine tolerate de organism, dar și de țesuturile moi și nu există riscul apariției alergiilor.

În plus, zirconiul nu corodează în timp. În cazul coroanelor metalo-ceramice, după retracția gingiei și o purtare îndelungată a lucrării, apare o dungă cenușie, inestetică la baza lucrării. Dacă pacientul alege în schimb varianta unei coroane dentare ceramice pe schelet de zirconiu, această problemă dispare. Mai mult, aceste lucrări protetice elimină sensibilitatea dentară la cald sau rece, spre deosebire de cele metalo-ceramice. Coroanele din zirconiu integral oferă cel mai înalt grad de rezistență și o estetică deosebită danturii.

Coroane dentare metalo-ceramice (pe suport de metal)

Oferă estetică și funcționalitate asemănătoare unui dinte natural; sunt preferate de persoanele care își doresc o dantură frumoasă și corect funcțională, la un preț avantajos. Coroanele dentare metalo-ceramice sunt restaurări protetice clasice și larg utilizate în stomatologie. Aceste tipuri de coroane dentare sunt destinate mai ales zonei molarilor și a premolarilor, unde forțele masticatorii sunt mari. Ele sunt folosite ca o ultimă etapă de tratament pentru redarea funcționalității și esteticii dinților grav afectați de caria dentară sau sever demineralizați sau pentru acoperirea unui implant dentar.

Coroana dentară metaloceramică total fizionomică este un tip de coroană dentară alcătuit dintr-un schelet metalic și o parte exterioară din ceramică. Spre deosebire de varianta semifizionomică, partea metalică rămâne ascunsă, ea este acoperită total de un strat de porțelan, crescând potențialul estetic al lucrării.

Ceramica este un material folosit în stomatologie mai ales datorită capacității sale de a oferi transluciditate restaurărilor dentare, adică un rezultat cât mai apropiat ca nuanță de smalțul dentar natural al pacientului.

În funcție de metalul folosit ca suport, coroana poate căpăta o rezistență mai mare sau alte proprietăți. O coroană dentară metalo-ceramică total fizionomică poate avea un schelet din metale nenobile (crom, nichel) sau nobile (aur sau argint).

Un candidat potrivit pentru o coroană dentară este în general orice persoană care vrea să protejeze un dinte fragil care a fost afectat în mod repetat de caria dentară sau de alte afecțiuni. Coroana dentară metaloceramică semifizionomică este o alegere avantajoasă în special pentru pacienții care au nevoie de o reconstrucție dentară în zona molarilor și a premolarilor pentru că metalul oferă o rezistență superioară la șocuri față de alte materiale.

În urma unor investigații, medicul stomatolog poate sfătui pacientul în privința alegerii coroanei dentare potrivite în funcție de specificul cazului său, de preferințele personale, de buget, dar și de criteriile importante pentru el.

Coroane dentare integral-ceramice

Coroana dentară din ceramică presată, denumită și coroană integral ceramică este o lucrare protetică realizată fără suport metalic cu rolul de a reda funcția estetică și funcțională a dintelui. Din punct de vedere estetic, o coroană dentară ceramică presată este superioară altor tipuri de coroane dentare, cum sunt cele metalo-ceramice datorită proprietății unice a ceramicii de a reflecta lumina naturală.

Cel mai mare avantaj este, bineînțeles, cel cosmetic. O coroană dentară din ceramică presată este o lucrare care răspunde celor mai mari exigențe de ordin estetic, se pot obține zone cu transluciditate mai mare sau mai mică sau zone cu colorații specifice în funcție de cerințe sau de specificul danturii fiecărui pacient. Din acest motiv, ele sunt recomandate cel mai frecvent pentru restaurările dentare din zona frontală a maxilarului.

Spre deosebire de coroanele dentare metalo-ceramice care impun o procedură invazivă de șlefuire a dintelui cu pierdere mare de țesut dentar, în cazul unei coroane dentare din ceramică presată, cantitatea de dinte sacrificat se reduce semnificativ. Mai mult, în unele cazuri( fatete), este posibil să nu fie necesară șlefuirea deloc, ci să se poată trece direct la etapa de amprentare și restaurare dentară.

În plus, spre deosebire de metal, care poate genera reacții alergice în cazul anumitor pacienți, coroanele dentare din ceramică presată nu provoacă alergii și sunt în general tolerate bine de majoritatea pacienților. Contactul cu gingia se face doar prin ceramică, astfel că se elimină riscul de inflamație a gingiei dar și de respingere a lucrării.

Nu în ultimul rând, o coroană din ceramică presată are avantajul că nu își schimbă aspectul în timp ci își păstrează transparența și transluciditatea, fiind foarte greu de deosebit de dinții vecini, naturali.

Aceste corone oferă o estetică și rezistență dentară, identică (cu cea a) dinților naturali. Coroana integral ceramică este una dintre cele mai avantajoase alegeri pentru pacienți, datorită faptului că imită cel mai bine aspectul dinților naturali, ajută la obținerea unor rezultate estetice superioare și rezistă foarte mult în timp. Există coroane integrale din ceramică, din zirconiu (un tip special de ceramică de culoarea albă), cu schelet metalic simplu sau cu schelet din aur iar fiecare variază din punct de vedere al costurilor.

Coroane dentare din compozit

Oferă o estetică și rezistență scăzută, comparativ cu celelalte 3 tipuri prezentate mai sus; ele reprezintă însă o soluție de restaurare ieftină a dinților afectați.  Coroana din compozit este un tip de coroană mai ieftin și mai puțin rezistent față de cele din ceramică sau zirconiu. Coroanele dentare compozite sunt alcătuite dintr-un schelet metalic de susținere acoperit de compozit.

Coroane dentare acrilice (din plastic)

Acestea sunt destinate de regulă restaurărilor provizorii, nu lucrărilor permanente, având un grad de rezistență scăzut.

Cum îngrijim o coroană dentară?

Acomodarea cu noua coroană dentară este foarte ușoară și rapidă. Îngrijirea coroanelor dentare este identică cu îngrijirea dinților naturali și nu presupune apelarea la metode de îngrijire suplimentare. Drept urmare, pentru a îngriji dinții din porțelan sau din zirconiu e necesar să respecți regulile de igienă zilnică: periaj dentar de cel puțin 2 ori/zi, utilizarea aței dentare și a apei de gură. Nu uita de controalele regulate la medicul dentist, de 2 ori pe an pentru verificările de rutină!

Programează-te chiar acum!

Vreau o programare!