Aparat dentar?

Când vine vorba despre ortodonție, ne referim la alinierea și îndreptarea dinților, problemă des întâlnită în rândul copiilor și a adolescenților, însă nu numai. Este necesar ca dinții să se încadreze în mod armonios pe bazele osoase ale maxilarelor fiindcă, în caz contrar, atât suprasolicitarea, cât și absența solicitărilor în timpul masticației conduc în timp la ramificarea problemelor dentiției pacientului.

Aparatul dentar este un dispozitiv medical utilizat de către medicul ortodont pentru a aplica anumite forte asupra dinților cu scopul de a-i deplasa pe arcada dentară până la poziția corectă din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Astfel, aparatele dentare acționează asupra dinților cu ajutorul bracketilor lipiți de fiecare dinte, în funcție de planul de tratament (personalizat fiecărui pacient). Bracketii aparatelor dentare pot fi din: metal, ceramică sau safir.

Aparate dentare pentru copii

În cazul copiilor un aparat dentar poate să ghideze erupția dinților permanenți, să corecteze problemele de dezvoltare ale oaselor maxilare și ale arcadelor dentare sau neconcordanțele între mărimea dinților.

Aparate dentare pentru adulți

În cazul adulților, aparatul dentar poate corecta poziția și ocluzia (mușcătura) incorectă a dinților, însă, nu mai poate corecta anumite anomalii osoase grave. Pentru acestea medicul va putea recomanda un tratament chirurgical.

Rolul principal al unui aparat dentar este deci, acela de a corecta poziția incorectă a danturii și de a-i oferi o funcționalitate normală. O dantură aliniată corespunzător va oferi oricărei persoane un zâmbet natural frumos, indiferent de vârstă. Vizita la medicul stomatolog specializat în ortodonție te va ajuta să îți depistezi eventualele anomalii dentare și să le corectezi cu ajutorul aparatului dentar potrivit. Corectarea danturii incorecte în perioada copilăriei va oferi echilibru și dezvoltare armonioasă a danturii viitorului adult.

Cine are nevoie de tratamente ortodontice?

În cazul în care maxilarele și dinții nu se dezvoltă corespunzător, se poate ajunge la ocluzie defectuoasă sau malocluzie (mușcătură defectă sau anormală). Dinții vor fi strâmbi și nealiniați, iar arcadele de jos și de sus pot să nu se alinieze. Malocluzia nu este o boală și nu afectează sănătatea fizică. Este mai exact, o dereglare în poziționarea dinților. Cu toate acestea malocluzia sau mușcătura anormală, poate avea un impact asupra formei feței și a aspectului dinților, ducând la jenă, lipsă de încredere în sine și chiar depresie.

Tratamentul ortodontic ajuta la următoarelor probleme:

  • Dinți din față proeminenți: Tratamentul poate îmbunătăți aspectul și protejează dinții împotriva deteriorării în timpul accidentărilor sportive sau a căderilor;
  • Dinți înghesuiți: Într-un maxilar îngust, este posibil să nu existe suficient spațiu pentru toți dinții. Ortodontul poate îndepărta unul sau mai mulți dinți pentru a face loc celorlalți;
  • Dinți care nu au erupt: Acest lucru se poate întâmpla atunci când dintele adult nu iese din gingie sau din os sau iese doar parțial;
  • Dinți asimetrici: Dinții de sus și de jos nu se îmbină corect, mai ales atunci când gura este închisă;
  • Defecte de mușcătură (mușcătură incorectă / mușcătură inversă): Când dinții de sus coboară prea mult peste cei de jos sau când dinții de sus mușcă în interiorul celor de jos;
  • Defecte de mușcătură (mușcătură deschisă): Când există o deschidere între dinții superiori și cei inferiori;
  • Defecte de mușcătură (mușcătură inferioară): Dinții de sus sunt poziționați mult în spate, sau dinții de jos sunt poziționați mult prea în față;
  • Defecte de mușcătură (mușcătură încrucișată): Cel puțin unul dintre dinții de sus nu coboară în fața celor de jos, ci când se îmbină dintele de sus se află în spatele dintelui corespondent de pe arcada de jos;
  • Spațiere anormală între dinți: Există goluri sau spații între dinți, fie pentru că lipsește un dinte, fie pentru că dinții nu “umplu” arcada; opusul înghesuirii dinților.

Un medic specialist ortodont poate ajuta, de asemenea, la rezolvarea unor probleme precum scrâșnitul dinților și pocnetul ATM la anumite mișcări ale maxilarului.

Când avem nevoie de tratamente ortodontice / aparate dentare?

Alinierea anormală a dinților și a maxilarelor este foarte frecventă. Aproape 50% din populația lumii prezintă malocluzii (defecte ale mușcăturii) suficient de severe pentru a beneficia de tratament ortodontic. Un tratament ortodontic poate dura de la câteva luni până la câțiva ani și presupune utilizarea unor dispozitive medicale speciale cunoscute sub denumirea de aparate dentare și / sau alte aparate ortodontice utilizate pentru a ajusta treptat poziția dinților și alinierea maxilarului.

La ce vârstă se recomandă începerea tratamentelor ortodontice?

Tratamentele ortodontice pot debuta de obicei, în jurul vârstei de 12 sau 13 ani, când dinții permanenți au erupt și s-au dezvoltat complet. În cazul în care problemele apar abia mai târziu, tratamentul poate începe la o dată ulterioară în funcție de debutul afecțiunilor. O bună igienă orală este esențială înainte de a începe orice lucrare ortodontică. Atunci când aparatele dentare sunt plasate pe dinți, este mai probabil ca resturile alimentare să rămână blocate între dinți. Este recomandat ca persoanele care utilizează tratamente ortodontice să perieze dinții mult mai atent și mai des pentru a preveni apariția cariilor dentare în timpul tratamentului. Fără o igienă orală corespunzătoare, crește riscul apariției cariilor dentare în timpul tratamentului.

Tipuri de aparate dentare

Aparate dentare fixe

Acestea sunt dispozitivele cel mai frecvent utilizate în ortodonție. Aparatele dentare fixe sunt folosite atunci când precizia este foarte importantă. O persoană poate mânca în mod normal cu aparate dentare fixe, însă unele alimente și băuturi trebuie evitate: băuturile carbogazoase, bomboanele tari, guma de mestecat și alte alimente lipicioase. Aparat dentar fix este format din bracket-uri, arcuri (sârme) și benzi elastice. Benzile sunt fixate ferm în jurul dinților și servesc drept ancore pentru aparat, în timp ce bracket-urile sunt de obicei conectate la partea din față a dinților.

Firele în formă de arc (sârmele) trec prin bracket-uri și sunt fixate pe benzi. Pe măsură ce firul arcului este strâns, se aplică tensiune pe dinți. Datorită acestor forțe dintele se deplasează în timp în poziția dorită. Supravegherea tratamentului implică vizite lunare obligatorii pentru a ajusta sau strânge aparatul dentar. Tratamentul poate dura de la câteva luni până la câțiva ani.

Menținătoare de spațiu

În cazul în care un copil pierde un dinte de lapte, un dispozitiv de menținere a spațiului va împiedica cei doi dinți de o parte și de alta a spațiului să se deplaseze, până la apariția dintelui definitiv. Menținătoare de spațiu, detașabile: Acestea sunt o alternativă la dispozitivele fixe de menținere a spațiului. Aparate dentare fixe speciale: Acestea pot ajuta la controlul împingerii limbii sau al suptului degetului mare. Pot fi inconfortabile, mai ales în timpul mesei și de aceea sunt folosite doar dacă este necesar.

Aparate dentare invizibile – alignere / gutierele transparente

Această alternativă la aparatele dentare clasice poate fi foarte utilă mai ales în cazul adulților. Aparatele dentare cu alignere transparente sunt aproape “invizibile” și pot fi ușor îndepărtate în timpul efectuării igienei orale zilnice, când se folosește ața dentară sau în timpul meselor. Un aligner se folosește timp de 2 până la 3 săptămâni, după care se schimbă.

Aparate dentare mobile

Acestea pot fi utilizate pentru a trata probleme minore, cum ar fi prevenirea suptului degetului sau corectarea dinților ușor strâmbi. Aparatul trebuie scos doar atunci când se curăță, în timpul mesei și când se folosește ața dentară. Uneori, ortodontul poate sfătui pacientul să le scoată în timpul anumitor activități, cum ar fi cântatul la un instrument de suflat sau mersul pe bicicletă.

Headgear

Dispozitivul este format dintr-o curea care cuprinde partea din spate a capului care este atașată de un fir metalic, sau arc facial. Scopul acestui aparat dentar, este de a încetini creșterea maxilarului superior și de a menține dinții din spate în poziție în timp ce cei din față sunt trași înapoi.

Lip bumper

Dispozitive ortodontice concepute special pentru a ușura presiunea obrajilor sau a buzelor asupra dinților.

Disjunctoare

Aparat conceput cu scopul de a lărgi arcada maxilarului superior.

Aparate dentare de retenție

Sunt folosite după tratamentul ortodontic cu scopul de a menține poziția obținută a dinților pe arcadă și a împiedica dinții să se deplaseze în pozițiile lor inițiale.

Aparatele dentare de repoziționare a maxilarului

Acestea sunt plasate fie pe maxilarul superior, fie pe cel inferior. Ele ajută maxilarul să se închidă corect. Sunt utilizate în mod obișnuit pentru tratarea afecțiunilor articulației temporomandibulare (ATM).

Indiferent de dispozitiv sau de tratament, este important să urmați cu atenție atât instrucțiunile medicului, cât și instrucțiunile de igienă orală, pentru a asigura cel mai bun rezultat.

Programează-te chiar acum!

Vreau o programare!