Adiție de os?

Adiția osoasă este o procedură chirurgicală folosită pentru a reface osul pierdut și pentru a stimula formarea de os nou. Scopul adiției osoase este de a oferi o bază solidă pentru implanturile dentare, a mări zonele de os insuficiente sau care lipsesc și, după cum am amintit mai sus, a facilita creșterea de os nou. În majoritatea cazurilor, această procedură de creștere a volumului osos se realizează pentru a îndeplini condițiile în vederea inserării de implanturi dentare. Grefa osoasă funcționează ca un cadru pentru ca osul natural adiacent stimulând creșterea acestuia. După câteva luni de la adiția de os, osul pacientului va înlocui materialul de adiție, care în cele din urmă este descompus și resorbit de către organism.

Când este necesară adiția de os / augmentarea osoasă și ce presupune?

Există câteva motive pentru care apar pierderi de os. Dintre cele mai frecvente motive amintim:

  • boala parodontală (boala gingiilor): bolile parodontale afectează atât gingia cât și țesutul osos, iar dinții devin, astfel, mobili și instabili
  • extracțiile dentare traumatice
  • infecțiile dentare netratate de la nivelul cavității bucale pot produce pierderi osoase
  • lipsa dinților mult timp din cavitatea bucală, fără ca aceștia să fie înlocuiți.

Dacă sunteți interesați de un tratament cu implant dentar și osul maxilarului dumneavoastră nu este suficient de gros sau este prea moale, este posibil să aveți nevoie de grefă / adiție osoasă înainte de intervenția propriu-zisă de inserare a implantului dentar. Acest lucru se datorează faptului că acțiunea puternică de masticație exercită o presiune mare asupra osului, iar dacă acesta nu este suficient de solid ca să susțină implantul, este posibil ca procedura să eșueze. O intervenție suplimentară de adiție osoasă (grefă osoasă) poate crea o bază mai solidă pentru implant.

Este posibil să dureze câteva luni până când osul transplantat să crească suficient os nou pentru a susține un implant dentar. În unele cazuri, este posibil să aveți nevoie doar de o grefă osoasă minoră, care poate fi efectuată în același timp cu operația de implant. Starea osului dumneavoastră maxilar determină modul în care veți proceda.

La ce să ne așteptăm în perioada postoperatorie?

Recuperarea după intervenție depinde de mai mulți factori: caracteristicile particulare ale cazului, metoda chirurgicală utilizată, materialele care sunt utilizate, experiența medicului chirurg și complexitatea intervenției. În medie, vindecarea durează până la 10 zile. Pentru o vindecare rapidă și mai eficientă, trebuie să respectăm cu strictețe recomandările medicului specialist.

În primele 24 de ore de la intervenție, trebuie să mâncăm numai alimente moi si să bem lichide la temperatura camerei. În prima săptămână după intervenție se interzice fumatul, mestecarea alimentelor tari, efortului fizic intens, băile fierbinți și chiar utilizarea dușului bucal. La nevoie, se poate aplica o compresă cât mai rece pe față. Compresa rece poate reduce inflamația / tumefacția. Este absolut normal ca bucăți mici din grefă să fie dislocate. Dacă se întâmplă, le veți simți ca granule mici și dure în cavitatea bucală. Acesta nu reprezintă un motiv de îngrijorare – cea mai mare parte a materialului de adiție va rămâne acolo unde a fost implantat.

Evitați orice traume mecanice ale zonei afectate. Periați atent dinții din apropierea zonei afectate. Pe lângă medicamente analgezice, medicul vă va prescrie antibiotice, pentru a evita posibile infecții postoperatorii. Eficacitatea implanturilor dentare depinde mult de calitatea vindecării grefei osoase.

Riscuri postoperatorii

De regulă, după intervenția chirurgicală de adiție osoasă, există probabilitatea ca dumneavoastră să resimțiți durerii de scurtă durată în zona afectată. Tumefacția și durerea sunt fenomene absolut normale, însă la fel ca și sângerarea ușoară și o ușoară creștere a temperaturii corporale, nu trebuie / nu este normal să persiste mai mult de 2-3 zile.

Adiția osoasă este o procedură dentară sigură și are un nivel scăzut de risc. Cu toate acestea, există anumite riscuri de care fiecare pacient trebuie să fie conștient, pot să apară:

  • infectarea plăgii și a țesuturilor înconjurătoare. În această situație, pacientul poate acuza: dureri severe; umflare semnificativă; roșeața gingiilor; scurgeri purulente; febră. Consultarea unui medic ar trebui să fie imediată.
  • sângerări abundente
  • complicații ale anesteziei
  • respingerea grefei de către organism
  • expunerea membranelor
  • sinuzită acută sau purulentă.

Atenționăm pacienții care suferă de diabet și / sau fumează că aceste boli / obiceiuri cresc într-o oarecare măsură riscurile postoperatorii. Alți factori de risc crescut ar fi vârsta înaintată și alte afecțiuni medicale.

Materiale utilizate pentru adiția de os / grefa osoasă

Autogrefa sau grefa autologă

Grefă recoltată de la pacient. O autogrefă folosește osul preluat din alt loc din corpul pacientului. Siturile (locurile) tipice includ piciorul, șoldul, bărbia sau maxilarul. Deși acest lucru necesită o procedură chirurgicală suplimentară pentru recoltarea osului, se elimină riscul de respingere sau orice alte reacții adverse. De asemenea, osul recoltat este viu, ceea ce înseamnă că are anumite elemente celulare care vor ajuta la creșterea producției de os nou.

Alogrefa sau grefa colectată de la donator

Os dintr-un organism similar genetic. O alogrefă folosește oase extrem de bine de prelucrate, prelevate de la un donator și care pot fi uscate și congelate, iradiate sau tratate chimic pentru a asigura siguranța acestuia. Este testat extensiv pentru a elimina riscul de contaminare. Ca și xenogrefa, alogrefa va oferi suport corpului dvs. să crească noi celule osoase, dar nu poate produce celule noi singură.

Xenogrefa sau grefa de origine animală

De mulți ani cea mai folosită xenogrefă este osul bovin. Este sterilizat și prelucrat pentru a reduce la minimum infecția. Grefa este plasată pentru a acționa ca un „menținător biologic de spațiu”. Inițial, previne mecanic colapsul țesuturilor înconjurătoare, indiferent dacă acesta este țesut osos sau țesut moale. Apoi, printr-un proces numit „regenerare tisulară ghidată”, corpul uman este păcălit biochimic să recunoască grefa ca os natural și în timp se resoarbe și o înlocuiește cu os propriu.

Grefa aloplastică sau artificială

Din material sintetic biocompatibil, grefa aloplastică este o grefă fabricată din materiale complet sintetice. Materialele sintetice de adiție osoasă sunt extrem de sofisticate și conțin o varietate de substanțe diferite. Pot avea o combinație de colagen, proteine și factori de creștere, care sunt concepute pentru a ajuta la promovarea formării de noi celule osoase și pentru a promova vindecarea.

Adiția osoasă se poate realizează si cu ajutorul unei membrane speciale, care este necesară pentru izolarea materialului osos adiționat de țesuturile moi. Aceasta este așezată peste materialul de adiție și creează un contur uniform pentru formarea crestei alveolare. Se folosesc două tipuri de membrane:

  • resorbabile: care vor fi asimilate de organism și deci, nu necesită o procedură de îndepărtare
  • neresorbabile: din titan, care trebuie scoase după 3-9 luni de la instalare.

Programează-te chiar acum!

Vreau o programare!