Tratament endodontic?

Endodonția este acea ramură a stomatologiei, care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea afecțiunilor nervilor dentari. În termeni clinici, endodonția presupune fie tratarea și conservarea unei părți sau a întregii pulpe dentare, fie îndepărtarea întregii pulpe dentare – în cazul unor afecțiuni ireversibile. Deci, îndepărtarea pulpei dentare se indică în cazul afecțiunilor cu țesut pulpar inflamat și infectat ireversibil.

Pulpa dentară este un țesut localizat în interiorul dintelui: țesut format din nervi  și vase de sânge. Prin tratamentul de canal salvăm dinți care în caz contrar ar trebui extrași din cauza inflamației pulpare ireversibile. Dacă tratamentul endodontic / tratament de canal nu este realizat în timp util, poate apărea infecția osului de la vârful rădăcinii, lucru care poate duce în timp la pierderea dintelui.

Atunci când pulpa dentară (compusă din nervi, arteriole, venule, țesut limfatic și țesut fibros) se îmbolnăvește sau se lezează, medicul specialist în endodonție intervine cu un tratament endodontic pentru a salva dintele. Tratamentul de canal (endodontic) urmărește eliminarea țesutului pulpar infectat sau inflamat, curățarea și dezinfecția sistemului endodontic și apoi umplerea (obturarea) canalului cu un material care împiedică dezvoltarea bacteriilor.

Despre tratamentul de canal

Tratamentul endodontic este alcătuit din una sau mai multe ședințe în care medicul dentist efectuează anumite proceduri terapeutice, care vor elimina infecția de la nivelul pulpei dentare și vor igieniza zonele afectate pentru ca infecția să nu mai revină.

Obiectivul principal al specializării stomatologice denumită endodonției, este efectuarea tratamentelor de canal. Simpla menționare a acestei proceduri tinde să stârnească frica de stomatolog, deoarece majoritatea oamenilor o vor percepe ca fiind dureroasă. Cu toate acestea, deși descrierea procedurii în sine poate părea un pic înfricoșătoare, tratamentul de canal (endodontic) este un tratament foarte simplu și sigur. Datorită progreselor în tehnică și tehnologie, nu ar trebui să simțiți durere atunci când medicul specialist în endodonție efectuează lucrarea. Un dinte complet dezvoltat poate supraviețui foarte bine fără pulpă, cu condiția să fie reconstruit pentru a-și menține rezistența pe timp îndelungat. Canalul radicular gol este de obicei umplut cu un material numit guta-percă și o pasta si este acoperit cu o coroană dentară pentru a-i menține forma și funcția.

Tratamentul endodontic trebuie efectuat de către un medic specialist în endodonție. Tratamentul de canal durează de obicei una sau două vizite, însă din când în când sunt necesare vizite suplimentare, deoarece la fel ca și oamenii unii dinți se dovedesc a fi mai dificil de tratat. Deoarece orice dinte fără nerv devine casant, după finalizarea tratamentului endodontic, recomandăm aplicarea unui pivot din fibră de sticlă pentru a reduce susceptibilitatea la fractura a dintelui, iar apoi acoperirea acestuia cu o coroană pentru a crește rezistența dintelui.

Ce presupune tratamentul endodontic / cum se realizează?

Tratamentul de canal este recomandat atunci când țesutul pulpar din interiorul dintelui este infectat sau inflamat, sau atunci când nu există suficientă structură dentară atunci când reconstruim dintele. În timpul tratamentului de canal, țesutul din interiorul rădăcinii, precum și orice bacterii, sunt îndepărtate, iar interiorul rădăcinii este curățat și sigilat. Acest tip de tratament necesită atât timp, cât și un medic experimentat și echipament performant.

Deoarece canalele radiculare ale unui dinte pot fi cateodata greu de reperat, microscopul dentar alături de celelalte tehnici și echipamente moderne permit  prepararea și sigilarea optimă a canalelor radiculare și, prin urmare, cresc și rata de succes a tratamentului endodontic.

Care sunt etapele tratamentului endodontic?

Toate procedurile medicale se vor efectua cu anestezie locală , existând totuși unele cazuri în care, infecția dentară este foarte avansată, iar anestezicul nu va avea efect maxim.În prima etapă de tratament medicul va elimina tesutul radicular, va curăța și va igieniza camera pulpară și canalele radiculare de infecție.În a doua etapă medicul va efectua plombarea canalelor radiculare – umplerea acestora cu materiale ce vor împiedica pătrunderea bacteriilor și reinfectarea dintelui, după care, tot spațiul va fi închis cu o plombă provizorie.Ultima etapă a tratamentului endodontic presupune readucerea dintelui la starea sa funcțională prin construirea unei coroane dentare sau printr-o altă lucrare similară.

Programează-te chiar acum!

Vreau o programare!