Pulpita dentară este un proces inflamator care apare în așa numita cameră pulpară sau, altfel, în nervul dentar (mănunchi neurovascular). Pulpita este o afecțiune care constă în inflamația nervului, iar netratarea acesteia provoacă complicații ale întregului sistem dento-alveolar. Nervul dentar este alcătuit din fibre nervoase și din vase de sânge asigurând nutriția țesutului și a terminației nervoase. Altfel spus, înainte de formarea pulpitei dentare bacteriile invadează zonele respective, atacând nervii dentari. Fără un tratament corespunzător, inflamația se va agrava și veți avea nevoie de un tratament de canal (endodontic) sau de o extracție dentară.

endodontie Bucuresti, tratament de canal

O bună igienă dentară și vizite regulate de rutină la medicul dentist poate preveni pulpita dentară. Haideți să vedem care sunt cauzele, formele, dar și tratamentele necesare pentru pulpita dentară.

Care sunt cauzele pulpitei dentare?

Un dinte afectat de o carie, cu o structură compromisă lasă bacteriile din cavitatea bucală să pătrundă în camera pulpară, de unde se produce inflamația pulpitei dentare. Un dinte neîngrijit și netratat la timp va evolua din pulpită reversibilă (moderată), în pulpită ireversibilă (severă). Printre cauzele pulpitei dentare se numără: cariile dentare care provoacă eroziunea dintelui; leziuni, cum ar fi un impact asupra dintelui; traumatisme repetitive cauzate de probleme dentare, cum ar fi alinierea incorectă a maxilarului sau bruxismul.

 

Pulpita dentară se împarte în două forme, pulpita reversibilă și ireversibilă

Pulpita reversibilă: În această etapă incipientă inflamația este ușoară, iar pulpa dintelui rămâne suficient de sănătoasă pentru a putea fi salvată.
Pulpita ireversibilă: Pulpita ireversibilă apare atunci când inflamația și alte simptome, cum ar fi durerea, sunt severe, iar pulpa nu poate fi salvată. În această etapă, inflamația este mai avansată și dintele nu se poate recupera.

Cum diagnosticăm pulpita dentară?

Varianta 1: Unul dintre procedee constă în aplicarea unor stimuli calzi și reci de către medicul stomatolog, asupra zonei afectate. Dacă durerea rămâne și după înlăturarea stimulului (pulpa), cel mai probabil, este prea afectată ca sa mai poată fi recuperată.
Varianta 2: O altă variantă de examinare se bazează pe mici impulsuri electrice. În cazul în care pacientul simte aceste impulsuri, în general dintele poate fi recuperat.

Simptome ale pulpitei dentare

Ambele forme de pulpită dentară includ durerea, inflamația, sensibilitatea la alimente calde și reci, plus sensibilitatea la alimente care conțin zahăr. În schimb, pulpita ireversibilă include simptome de infecție suplimentare, ca de exemplu: febră, noduli limfatici umflați, respirație urât mirositoare și gust neplăcut în gură.

Cum se tratează pulpita dentară la clinica Dental Garant din București?

Pulpita reversibilă se tratează prin îndepărtarea factorului declanșator (caria dentară), iar pulpita ireversibilă va avea nevoie de un tratament endodontic, efectuat de către un medic specialist endodont. Tratamentul endodontic, cunoscut și ca “tratament de canal”, presupune curățarea camerei pulpare de pulpa inflamată, curățarea în profunzime a spațiului creat și obturarea acestuia. Mai avem situații în care este nevoie chiar și de extracția dintelui afectat, aceste momente apar atunci când structura dintelui nu este suficientă pentru a susține o obturație sau o coroană dentară.

endodontie Bucuresti, tratament de canal

Cum prevenim pulpita dentară?

Pentru evitarea pulpitei dentare, dar și a altor probleme de acest fel, medicii noștri stomatologi de la clinica Dental Garant recomandă un stil de viață echilibrat: fără excese alimentare, ca de exemplu dulciuri sau băuturi carbogazoase, o igienă orală corectă și vizite periodice la medicul stomatolog.

Pulpita este cel mai adesea cauzată de cariile dentare avansate, iar tratamentul devine mai complicat și mai costisitor cu cât amânarea este mai lungă. Vizita în clinica dentară Dental Garant o dată la 6 luni vă poate preveni astfel de complicații dentare, asigurându-ne că sunteți sănătos din punct de vedere stomatologic.

Vă așteptăm la clinica stomatologică Dental Garant din București, pentru a preveni orice formă de problemă dentară. Astfel, zâmbetul dumneavoastră va fi în siguranță și departe de complicații dentare.

endodontie Bucuresti, tratament de canal

stomatologie București, clinică stomatologică București, dentist București, clinică dentară București, tratamente stomatologice / stomatologie București, albire dinți București, albirea dinților, estetică dentară, implant dentar București, implant dentar preț, implanturi Fast and Fixed, fațete dentare București, fațete dentare preț, coroane dentare, coroane dentare preț, coroană zirconiu, aparat dentar București, aparat dentar preț, aparat dentar safir, aparat dentar Invisalign / Clear aligner, ortodonție București, igienizare dentară, detartraj București, detartraj preț, AirFlow, proteze dentare, implant dentar București, implant dentar Straumann, implante Bredent, implanturi dentare Paltop, implant dentar Zimmer, adiție de os / adiție osoasă / grefă osoasă, sinus lift București, tratamente endodontice, tratament de canal, tratament parodontoză / parodontită, tratament gingivită, plasmolifting – tratament parodontită, stomatologie copii, stomatologie pediatrică, pedodonție

Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară

Derma Marketing – promovare medicală / marketing dermatologie, chirurgie plastică & înfrumusețare

Dental Education – cursuri de marketing & promovare pentru stomatologie / medicină dentară

Lasă un comentariu

ro_RORO