Tratamentul endodontic, cunoscut popular și ca „tratament de canal” sau „scoaterea nervului”, este o intervenție stomatologică necesară pentru a salva dinții în cazurile extreme de infecție.

Ce este pulpa dentară și ce legătură are aceasta cu tratamentul endodontic?

Înainte de a vedea care sunt etapele unui tratament endodontic la clinica stomatologică Dental Garant din București, este necesar să înțelegem ce este, de fapt, pulpa dentară. În interiorul fiecărui dinte, sub smalț și dentină, se află pulpa dentară, aceasta este un țesut conjunctiv de consistență moale, alcătuit din celule, fibre și substanță fundamentală, precum și fibre nervoase. Pulpa dentară are numeroase funcții, aceasta formează dentina, protejează și apără (inflamația), având funcția nutritivă necesară pentru vitalitatea dinților. Cu toate acestea, tratarea interiorului dintelui este fundamentală pentru sănătatea noastră orală.

tratament endodontic - tratament de canal BucurestiCe este un tratament endodontic sau popular, tratament de canal?

În urma procesului de formare a pulpei dentare, țesutul pulpar și-a terminat rolul, ceea ce înseamnă că în cazul unei probleme apărute dintele nu este afectat de eliminarea pulpei dentare. În final, ajungem la operațiunea de scoatere a țesutului pulpar care poartă numele de tratament endodontic.

Când este necesar un tratament endodontic la clinica stomatologică Dental Garant?

După ce am explicat rolul pulpei dentare, trebuie să menționăm faptul că aceasta nu este eliminată decât în situația în care prezintă o inflamație. Principalele motive întemeiate pentru efectuarea tratamentului de canal sunt: fracturi sau fisuri ale smalțului, obturații coronare întinse în suprafață sau carii profunde.

Un tratament de canal este recomandat doar în momentul în care aveți
nevoie de îndepărtarea pulpei infectate pentru a salva dinții deteriorați sau infectați. Cu ajutorul acestei intervenții prevenim pierderea dinților în momentul unei infecții.

tratament endodontic - tratament de canal BucurestiEtapele tratamentului endodontic la clinica stomatologică Dental Garant din București

Pasul 1:

Cel mai important aspect înaintea efectuării unei proceduri endodontice este diagnosticarea corectă a dintelui, diagnosticarea pulpei infectate. Aici intervine consultul endodontic de specialitate, implicând examinarea radiografiilor, sau, dacă se cunoaște exact dintele afectat, a radiografiei retroalveolare. Cu ajutorul acestora medicul poate observa amploarea inflamației și a cariei dentare. Tratamentul endodontic elimină sursa de infecție din interiorul dintelui și determină dacă dintele afectat poate fi restaurat. Un tratament de canal este un proces care conține patru etape implicând și îndepărtarea obturației temporare. Medicul specialist endodont efectuează o astfel de procedură cu succes în aproximativ două ședințe.

Pasul 2:

Tratamentul începe cu o anestezie locală pentru a amorți dintele și țesuturile din jur. Dacă pulpa ta este inflamată, poate dura ceva timp până când se amorțește. După ce anestezia locală amorțește dintele care urmează a fi tratat, medicul dentist folosește o digă dentară pentru a izola dintele tratat și a păstra spațiul operației uscat și curat.

Pasul 3:

Următorul pas este crearea unei cavități de acces suficient de mare, îndepărtarea dentinei afectate și a țesutului pulpar. Medicul endodont folosește instrumente chirurgicale pentru a curăța canalele radiculare, camera pulpară și, eventual, aplică antiseptice/antibiotice pentru a se asigura că nicio infecție nu este lăsată să provoace durere. După această etapă canalul radicular va fi curat și lipsit de bacterii (infecții).

Pasul 4:

Odată ce camera pulpară este complet uscată și curată, medicul specialist endodont umple canalul cu un material numit gutapercă (tratament pentru canalul radicular). După care, medicul specialist endodont va adăuga un ciment adeziv pentru a sigila adecvat canalele. Un canal sigilat corect va ține bacteriile departe și dintele sănătos mult timp.

Pasul 5:

Etapa finală a oricărui tratament endodontic este obturarea canalului cu materiale specifice. Tratamentul endodontic presupune refacerea dintelui la starea sa funcțională, iar în final construirea unei coroane dentare sau printr-o altă lucrare similară.

În clinica Dental Garant tratamentul endodontic este efectuat de către un medic specialist în endodonție, deoarece întreaga procedură necesită profesionalism și atenție sporită.

tratament endodontic - tratament de canal Bucuresti

stomatologie București, clinică stomatologică București, dentist București, clinică dentară București, tratamente stomatologice / stomatologie București, albire dinți București, albirea dinților, estetică dentară, implant dentar București, implant dentar preț, implanturi Fast and Fixed, fațete dentare București, fațete dentare preț, coroane dentare, coroane dentare preț, coroană zirconiu, aparat dentar București, aparat dentar preț, aparat dentar safir, aparat dentar Invisalign / Clear aligner, ortodonție București, igienizare dentară, detartraj București, detartraj preț, AirFlow, proteze dentare, implant dentar București, implant dentar Straumann, implante Bredent, implanturi dentare Paltop, implant dentar Zimmer, adiție de os / adiție osoasă / grefă osoasă, sinus lift București, tratamente endodontice, tratament de canal, tratament parodontoză / parodontită, tratament gingivită, plasmolifting – tratament parodontită, stomatologie copii, stomatologie pediatrică, pedodonție

endodontie Bucuresti - tratament de canal pret

Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară

Derma Marketing – promovare medicală / marketing dermatologie, chirurgie plastică & înfrumusețare

Dental Education – cursuri de marketing & promovare pentru stomatologie / medicină dentară

 

Lasă un comentariu

ro_RORO