Necroza dentară este o afecțiune a pulpei dentare provocată de un ansamblu de factori care duc la distrugerea dintelui, sau mai bine spus la degradarea țesuturilor sănătoase, determinând în timp pierderea dintelui. Pulpa dentară este un țesut moale care conține vase de sânge și nervi fiind esențială pentru a furniza sânge și oxigen dinților.

Știai că nu este ușor de recunoscut vizual când un dinte este necrozat? Dar putem să identificăm două simptome principale care pot duce mai aproape de adevăr. Aici vorbim despre:

  • Apariția durerii
  • Schimbarea culorii dintelui.
detartraj pret Bucuresti - clinica dentara Bucuresti

Nivelul durerii se modifică în funcție de gradul de progres al necrozei. Chiar și o schimbare a culorii dintelui poate semnala un proces de necroză, în acest caz dintele se poate colora mai închis și gălbui. Sunt cazuri în care dintele este deja non-vital, dar fără a cauza vreun disconfort.

Principalele cauze ale necrozei dentare pot fi următoarele două:

  • Infecții dentare
  • Traumatisme dentare.

 

Infecțiile dentare (pulpita)

Adesea, cariile netratate pot degenera în pulpită. Fazele inflamatorii ale pulpitei se combină una cu alta, iar deseori procesele acute trec în cele cronice și invers. Până la urmă în pulpă se instalează un proces reversibil, iar dintele devine necrotic. Acest proces depinde de mai mulţi factori: evoluţia procesului carios, starea parodonțiului, vârsta pacientului, imunitatea locală și generală, dar și igiena cavităţii bucale.

stomatologien Bucuresti - clinica dentara

Traumatisme dentare

O altă cauză a necrozei dentare poate fi o lovitură sau o cădere, care din păcate poate întrerupe alimentarea cu sânge către dinți și poate duce la moartea lor. Dinții, în primele faze ale traumelor, pot suferi o reacție de sensibilitate. Odată ce pulpa dentară a suferit un traumatism din care nu își poate reveni, ea începe un proces de degradare și în final ajunge la necroza țesutului pulpar. Stabilirea unui tip de tratament în această fază înlătură riscurile de apariție a complicațiilor și creează oarecum condiții spre o vindecare bună în timp.
Însă, dacă aceste cauze care agresează pulpa nu sunt excluse, se poate produce necroza dentară.

detartraj pret Bucuresti - clinica dentara Bucuresti

Cum se vindecă necroza dentară?

Pentru vindecarea necrozei dentare este posibil să se recurgă la două tratamente care se aplică în funcție de gradul de dificultate al pacientului:

  • Tratament endodontic
  • Extracție dentară (cazul extrem, care se aplică numai atunci când nu mai sunt șanse de salvare a dintelui).

Tratamentul de canal (tratament endodontic)

Devitalizarea dintelui (tratamentul de canal) constă în golirea și curățarea canalelor dintelui și în îndepărtarea chirurgicală a substanței vitale a dintelui propriu-zis. Odată extrasă, pulpa este înlocuită cu un material biocompatibil și dintele este reconstruit.

Tratamentul endodontic are rolul de a elimina în totalitate agenții patogeni care au dus la apariția inflamației. Este bine de știut că prin pătrunderea la nivelul canalelor țesutul contaminat va fi eliminat. Dacă însă caria afectează și rădăcina nu mai există cale de soluționare, ultima variantă este extracția dintelui.

tratament carii dentare Bucuresti sector 1

Extracția dentară

Extracția dentară se realizează în cazurile extreme, când nu este posibilă păstrarea dintelui bolnav. În aceste cazuri, din fericire implantologia dentară este la îndemână, permițându-ne să revenim la dinți funcționali în scurt timp.

Acum că am ajuns la final, concluziile sunt clare. Dinții necrotici au de obicei un istoric de traumatisme repetate, carii extinse, afecțiuni parodontale sau mișcări ortodontice rapide. Odată cu apariția acestora, controlul cât mai repede poate salva într-o oarecare măsură viața dintelui.

echipa Dental Garant
adresă: Intrarea Gliei nr. 14, sector 1, București
tel.: +4 0731 838 977
email: office@dentalgarant.ro

tratament carii dentare Bucuresti sector 1

implant dentar București, implant dentar preț, implant dentar Straumann, implanturi dentare Bredent, implanturi Paltop, implantologie București sector 1, implanturi Fast and Fixed Bredent, implanturi dentare rapide București sector 1, adiție de os, grefe osoase, sinus lift, fațete dentare București, fațete dentare ceramică, fațete dentare preț, fațete no-prep, coroane dentare, coroană zirconiu, coroană dentara ceramică, coroană pe implant, proteză pe implant, reabilitare dentară totală, reabilitare orală all-on-4/all-on-6, aparat dentar București, aparate dentare copii și adulți, aparat safir preț, ortodonție / tratament ortodontic, albide dinți preț, albire dentară București, albirea dinților București, stomatologie copii București, stomatologie pediatrică, tratament parodontoză București, tratamente gingivită, parodontologie, tratament de canal București, tratamente endodontice, endodonție, tratament carii dentare, obturații dentare & plombe, plasmolifting, stomatologie București sector 1, clinică dentară, București sector 1, dentist București

Lasă un comentariu

ro_RORO