Sigilarea dentară este o metodă de prevenție a cariei dentare, sigură și nedureroasă, utilizată în special în pedodonție (stomatologia pediatrică), dar și în stomatologia generală. Este recomandată copiilor între 6-14 ani, dar și adulților, cu condiția ca dinții care urmează a fi sigilați să fie curați, fără carii.

Importanța sigilărilor dentare

Sigilarea dinților constă în aplicarea unei rășini compozite pe smalțul dentar pentru a-l proteja de carii. Acest tratament este lipsit de durere, are rol de prevenție, este temporar, respectiv durează câțiva ani, și vizează molarii și premolarii care ar putea fi afectați de demineralizare sau de carii.

cabinet stomatologie Bucuresti, aparat dentar pret Bucuresti

Procedura este recomandată mai ales în cazul copiilor, care nu controlează bine regulile de igienă orală și astfel prezintă mai mari probabilități de a dezvolta carii. În cele mai multe cazuri, sigilarea dentară se realizează după apariția primilor dinți permanenți, adică între 5 și 7 ani, dar și în cazul molarilor de 12 ani, între vârsta de 11 și 14 ani.

Unde mai exact este nevoie de sigilare dentară?

 • Pe suprafața molarilor și premolarilor: Aceștia sunt dinți mai predispuși la apariția cariilor, pentru că favorizează acumularea plăcii bacteriene.
 • Pe dinții temporari: Sigilarea dentară realizată pe dinții temporari tineri, protejează dinții de apariția cariilor, care pot afecta și dinții permanenți.
 • În cazul dinților permanenți. Aici este de preferat ca sigilările dentare să se facă la scurt timp după erupție, dar pot fi realizate și mai târziu, dacă dinții nu au fost afectați de carii.
 • În cazul pacienților care vor urma un tratament cu aparat dentar.

profilaxie dentara, detartraj pret Bucuresti

Cum se desfășoară întreaga procedură de sigilare dentară?

 • Primul pas: periajul molarilor și premolarilor cu o pastă specială și izolarea lor de salivă.
 • Al doilea pas: aplicarea unei soluții speciale protectoare, incoloră. Măselele vor rezista astfel mai bine la carii.
 • Al treilea pas: fixarea materialului de etanșare a șanțurilor și fosetelor, realizat dintr-o rășină specială.
 • Ultimul pas: expunerea dintelui la o lampă de fotopolimerizare, pentru ca rășina să devină dură.

Sigilantul va rămâne sub forma unei foițe subțiri, de culoarea dintelui și va acționa ca o barieră împotriva agenților patogeni care duc la formarea plăcii bacteriene și a cariilor dentare.

profilaxie dentara, detartraj pret Bucuresti

Avantajele sigilărilor dentare

 • Sigilarea dentară este un tratament stomatologic nedureros și foarte rapid.
 • Previne apariția cariei dentare și a durerii provocate de aceasta.
 • Ajută la eliminarea mai ușoară a bacteriilor.
 • Sigilările dentare sunt rezistente și costă puțin.
 • Dintele devine mai rezistent cu ajutorul sigilantului, formând astfel un scut protector între smalț și placa dentară.
 • Scade riscul potențialelor probleme ce pot apărea la dentiția de lapte și implicit a dentiției permanente.

Durata unei sigilări dentare

O sigilare dentară poate fi intactă pentru 2-3 ani. Avem cazuri în care sigilantul necesită reparație mai devreme de 2 ani, ceea ce este perfect normal. Datorită grosimii stratului aplicat, sigilarea este predispusă fracturilor mai mult decât plombele dentare (obturațiile) obișnuite.

Sigilările dentare sunt benefice pentru sănătatea copilului tău deoarece sunt ca o barieră împotriva infecțiilor dentare, sigilantul folosit permițând sedimentarea bacteriilor. Cu toate acestea sigilarea dentară nu înlocuiește igiena orală și nici vizitele regulate la medicul dentist, o dată la 4-6 luni, în funcție de recomandarea primită.

La clinica Dental Garant, medicii noștri specialiști oferă servicii profesionale de sigilare a dinților pentru copii și adulți. Haide să ne cunoaștem și vei vedea că zâmbetul tău, dar și al copilului tău va radia complet.

sigilare dentara, stomatologie pediatrica Bucuresti

stomatologie București, clinică stomatologică București, dentist București, clinică dentară București, tratamente stomatologice / stomatologie București, albire dinți București, albirea dinților, estetică dentară, implant dentar București, implant dentar preț, implanturi Fast and Fixed, fațete dentare București, fațete dentare preț, coroane dentare, coroane dentare preț, coroană zirconiu, aparat dentar București, aparat dentar preț, aparat dentar safir, aparat dentar Invisalign / Spark / Clear aligner / WIN / Incognito, ortodonție București, igienizare dentară, detartraj București, detartraj preț, AirFlow, proteze dentare, implant dentar București, implant dentar Straumann, implante Bredent, implanturi dentare Paltop, implant dentar Zimmer, adiție de os / adiție osoasă / grefă osoasă, sinus lift București, tratamente endodontice, tratament de canal, tratament parodontoză / parodontită, tratament gingivită, plasmolifting – tratament parodontită, stomatologie copii, stomatologie pediatrică, pedodonție

Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară

Derma Marketing – promovare medicală / marketing dermatologie, chirurgie plastică & înfrumusețare

Dental Education – cursuri de marketing & promovare pentru stomatologie / medicină dentară

 

Lasă un comentariu

ro_RORO