Mock-up sau wax-up este o procedură medicală prin intermediul căreia creăm modele de ceară ale dinților în laborator. Permite prefigurarea soluției protetice finale înainte de a interveni direct asupra dinților. Pe primul loc sunt puse dorințele pacienților și posibilitățile reale de dezvoltare a unei înlocuiri protetice. Pacientul are ocazia să vadă rezultatul lucrării înainte de a începe șlefuirea dinților, iar dacă mai sunt de făcut modificări, acestea pot fi înregistrate și aplicate în lucrarea finală.

stomatologie Bucuresti sector 1 - protetica dentara

Cu ajutorul wax-up-ului medicul stomatolog realizează o reprezentare din ceară, a modului în care va arăta, din punct de vedere estetic și funcțional, cavitatea orală la finalul reconstrucției. Wax-up-ul permite pacientului să arunce o privire asupra rezultatului final posibil înainte de tratamentul propriu-zis. Dinții „noi” ai pacientului sunt construiți pe un model folosind ceară specială. După validarea și acceptarea de către pacient a soluției prefigurate prin wax-up, elementele protetice din compozit (temporare) sunt transferate intra-oral (mock-up). Astfel pacientul are posibilitatea să verifice, aspectul estetic și funcţia viitoarelor lucrări și să transmită medicului cum se simte, ce anume îi place și ce nu.

Cum se realizează procedura de wax-up și mock-up la clinica stomatologică din București Dental Garant?

Pasul 1: Pentru a începe tratamentul medicul stomatolog are nevoie din partea pacientului de o radiografie panoramică. Pentru început medicul va observa relația centrică (poziția diagnostică de la care se pornește orice analiză ocluzală), intercuspidarea maximă (contactul maxim care se realizează între dinții celor două arcade), observații privind starea ATM și a musculaturii ATM (articulația temporo-mandibulară este responsabilă pentru o gamă largă de mișcări ale maxilarului).

Pasul 2: Următorul pas este amprenta de calitate a situației clinice inițiale a pacientului. După care se ia un model (ghips dur) pentru arhivă și unul de lucru. Peste dinții de pe modelele de ghips se adaugă ceară (wax-up), care modifică forma, dimensiunea, felul în care se ating dinții de sus cu cei de jos, astfel încât să se simuleze modul în care vor arăta dinții la final.

wax up - estetica dentara Bucuresti

Pasul 3: Până la următoarea programare, medicul studiază cu atenție situația actuală a danturii pacientului, forma dinților, mărimea lor, eventualele afecțiuni ale acestora și mușcătura. Ulterior ia legătura cu tehnicianul dentar, comunicându-i acestuia cazul clinic și dorințele pacientului. De asemenea, transmite tehnicianului cerințele sale medicale pentru pacientul în cauză.

Pasul 4: Pornind de la un model de ceară realizat în laborator pe baza unei imagini a pacientului, dinții sunt replicați din materiale compozite. În decurs de câteva zile, tehnicianul dentar va modela cu ceară pe mulajul pacientului „noul zâmbet” (wax-up). După ce dinții modelați în ceară ajung în cabinet, medicul dentist îi amprentează pentru a-i transfera în cavitatea bucală a pacientului (mock-up). La final pacientul poate încerca lucrarea timp de 2 luni înainte de a se decide dacă este sau nu ceea ce își dorește.

Pasul 5: În cazul în care pacientul nu agreează estetica și funcția rezultatului („test drive”), compozitul așezat peste dinții nepreparați ai pacientului se îndepărtează, practic revenindu-se la situația inițială fără a interveni asupra țesutului dentar al pacientului. Tehnicianul dentar va copia forma și dimensiunea dinților de pe varianta testată pe restaurările (lucrările) finale din ceramică. Singura diferență între varianta de test drive și cea finală este estetica, ceramica fiind un material mult mai estetic decât compozitul.

wax up - estetica dentara Bucuresti

La ce folosește mock-up-ul?

Mock-up-ul este o machetă temporară a dinților realizată în mărime naturală ce permite previzualizarea rezultatului final al reabilitării protetice direct în gura pacientului.

Ce rol are wax-up-ul?

Cu ajutorul wax-up-ului putem observa modificarea volumului, dimensiunilor, proporțiilor și a formei fiecărui dinte în parte. Prin intermediul său se poate realiza textura dintelui și se pot modifica proporțiile dinte-la-dinte. Permite refacerea ambrazurilor parodontale, incizale, a punctelor și suprafețelor de contact, inclusiv conturului gingival. Wax-up-ul face posibilă refacerea ghidajelor funcționale anterioare, laterale și a punctelor de contact.

Cu toate acestea, un astfel de tip de tratament depinde în mare măsură de examenul clinic și nu este întotdeauna posibil. Vă așteptăm la clinica stomatologică Dental Garant pentru a vedea situația dumneavoastră clinică și care sunt dorințele și posibilitățile către un nou zâmbet reușit.

wax up - estetica dentara Bucuresti

stomatologie București, clinică stomatologică București, dentist București, clinică dentară București, tratamente stomatologice / stomatologie București, albire dinți București, albirea dinților, estetică dentară, implant dentar București, implant dentar preț, implanturi Fast and Fixed, fațete dentare București, fațete dentare preț, coroane dentare, coroane dentare preț, coroană zirconiu, aparat dentar București, aparat dentar preț, aparat dentar safir, aparat dentar Invisalign / Clear aligner, ortodonție București, igienizare dentară, detartraj București, detartraj preț, AirFlow, proteze dentare, implant dentar București, implant dentar Straumann, implante Bredent, implanturi dentare Paltop, implant dentar Zimmer, adiție de os / adiție osoasă / grefă osoasă, sinus lift București, tratamente endodontice, tratament de canal, tratament parodontoză / parodontită, tratament gingivită, plasmolifting – tratament parodontită, stomatologie copii, stomatologie pediatrică, pedodonție

Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară

Derma Marketing – promovare medicală / marketing dermatologie, chirurgie plastică & înfrumusețare

Dental Education – cursuri de marketing & promovare pentru stomatologie / medicină dentară

Lasă un comentariu

ro_RORO