Odontectomia este un tratament chirurgical de tipul extracției dentare care se efectuează atunci când un dinte este inclus în osul alveolar. Odontectomia este efectuată în special în cazul molarilor de minte, deoarece sunt ultimii dinţi care erup la nivelul arcadelor dentare. Uneori, spaţiul de pe arcade poate să fie deja ocupat de ceilalţi dinţi, astfel că molarii de minte pot să erupă în poziţii atipice sau chiar să rămână incluşi la nivelul osului mandibular.

Când este necesară efectuarea unei odontectomii?

Manopera de odontectomie, în general este indicată atunci când un dinte este încă inclus la nivelul oaselor maxilare (în cazul molarilor de minte de la nivel maxilar și mandibular). Imposibilitatea de erupție a unui dinte poate determina sau produce mai multe complicații, ca de exemplu: carie dentară (la nivelul dintelui inclus sau parțial erupt, cât și la nivelul dinților vecini), pericoronarita (mai ales la nivelul molarului de minte); boala parodontală la nivelul dinților vecini, înghesuiri dentare, resorbției radiculară la nivelul dinților vecini; prevenirea apariției anumitor tumori benigne sau a unor chisturi odontogene.

chirurgie orala dento-alveolara Bucuresti - extractii dentare

Contraindicații pentru odontectomie

  • Odontectomia nu este pentru pacienții de toate vârstele: Nu este indicat în cazul copiilor, dar și adulților trecuți de 40-50 de ani și în cazul în care apariția complicațiilor este foarte puțin probabilă.
  • Pacienți cu probleme generale de sănătate: Aici facem referire la tratamentul afecțiunii generale sau avizul unui medic generalist, înainte ca intervenția chirurgicală să fie efectuată.

Cum se realizează această procedură la clinica stomatologică Dental Garant?

La prima ședință se realizează un consult clinic urmat de o evaluare radiografică detaliată, în funcție de nevoile exacte ale pacientului. La finalul unui astfel de consult, vi se vor explica toate riscurile și beneficiile asociate intervenției. Apoi, vi se va recomanda tratamentul adecvat situației cu care vă confruntați, după care se stabilește data și ora intervenției chirurgicale.

În timpul tratamentului zona este anesteziată prin aplicarea anesteziei locale, important este că medicul dentist se va asigura ca zona să fie amorțită înainte de a începe procedura. În final sutura zonei deschise este necesară pentru închiderea intervenției chirurgicale și pentru o vindecare rapidă. La sfârșitul intervenției vi se dau indicațiile de îngrijiri post-operatorii. În cele mai multe cazuri pacientul primește o rețetă medicală pentru un tratament cu antibiotice și antiinflamatoare. După aproximativ o săptămână veți revenii la un control post-operator scurt pentru a îndepărta firele de sutură.

chirurgie orala dento-alveolara Bucuresti - extractii dentare

Indicații post odontectomie la clinica Dental Garant din București

  • Nu clătiți gura după intervenție: Nu atinge plaga alveolară (locul de unde a fost extras dintele), mențineți compresele timp de 2 ore și nu clătiți gura cel puțin 12 ore.
  • Nu mâncați timp de 2 ore: Timp de 24-48 ore evitați alimentele tari sau excesiv de fierbinți.
  • Nu consumați tutun: Dacă fumați, reduceți numărul de țigări pe zi, deoarece fumatul întârzie vindecarea.
  • Ameliorează durerea cu analgezice: Pentru a calma durerile puteți lua analgezice obișnuite (Nurofen, Rupan, Ketonal etc.)
  • Nu atingeți plaga cu periuța de dinți: Spălatul dinților îl veți putea relua normal a doua zi, evitând atingerea plăgii cu periuța de dinți și clătitul foarte puternic timp de 4-5 zile.
  • Intervenția va fi urmată de apariția unei umflături (edem) și necesită comprese reci pe obraz timp de 2-3 zile. Evitați efortul fizic susținut în următoarele 4-5 zile.
  • Reveniți la control după aproximativ o săptămână: Reveniți pentru îndepărtarea firelor de sutură la 7 zile după intervenție, conform programării.

Pentru a nu risca să suferiți complicații la nivelul molarilor de minte, este important să efectuați controale regulate stomatologice sub formă de radiografii dentare. Medicii noștri dentiști generaliști din cadrul clinicii Dental Garant vă va explica în detaliu despre starea de impactare pe care o întâmpinați, procedura de odontectomie care trebuie efectuată și costul estimativ al tratamentului pe care îl veți primi. Vă așteptăm la clinica Dental Garant din București.

clinica dentara Bucuresti - implant dentar, fatete dentare Bucuresti

stomatologie București, clinică stomatologică București, dentist București, clinică dentară București, tratamente stomatologice / stomatologie București, albire dinți București, albirea dinților, estetică dentară, implant dentar București, implant dentar preț, implanturi Fast and Fixed, fațete dentare București, fațete dentare preț, coroane dentare, coroane dentare preț, coroană zirconiu, aparat dentar București, aparat dentar preț, aparat dentar safir, aparat dentar Invisalign / Clear aligner, ortodonție București, igienizare dentară, detartraj București, detartraj preț, AirFlow, proteze dentare, implant dentar București, implant dentar Straumann, implante Bredent, implanturi dentare Paltop, implant dentar Zimmer, adiție de os / adiție osoasă / grefă osoasă, sinus lift București, tratamente endodontice, tratament de canal, tratament parodontoză / parodontită, tratament gingivită, plasmolifting – tratament parodontită, stomatologie copii, stomatologie pediatrică, pedodonție

Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară

Derma Marketing – promovare medicală / marketing dermatologie, chirurgie plastică & înfrumusețare

Dental Education – cursuri de marketing & promovare pentru stomatologie / medicină dentară

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

ro_RORO