Candidoza orală este o infecție cauzată de un tip de ciupercă care poartă numele de Candida. Această ciupercă apare pe piele și în interiorul corpului, în locuri precum gura, gâtul, intestinul și vaginul.

Care sunt principalele simptome ale candidozei orale?

  • Petele albe: Un prim simptom vizibil poate fi apariția unor pete alb-gălbui pe suprafața limbii, obrajilor, amigdalelor sau chiar pe palatul bucal (cerul gurii).
  • Pierderea gustului: Pe lângă lipsa gustului mai poate apărea gust sau miros neplăcut.
  • Dificultate la înghițire: Se poate să simțiți arsură sau o durere care pot fi suficient de severe pentru a provoca dificultăți la înghițire. Simptomele candidozei la nivelul esofagului, de exemplu, includ dificultăți la înghițire.
  • Sângerarea leziunilor la atingere: Un alt simptom este sângerarea ușoară a leziunilor dacă acestea sunt zgâriate sau chiar doar atinse.
  • Disconfort la nivelul gâtului: Senzație de usturime la nivelul gurii și a gâtului.
  • Febra: În cazul în care infecția se extinde către esofag puteți întâmpina stări febrile.

Factori de risc ce pot favoriza apariția și dezvoltarea candidozei orale pot fi: un sistem imunitar scăzut, pacienții HIV pozitivi, pacienții cu diabet zaharat, sarcina și o igienă orală precară (în special la cei cu proteze dentare).

profilaxie dentara, preventie afectiuni dentare, tratament carie dentara Bucuresti

Care sunt tipurile de candidoză orală?

  • Candidoza orală ușoară: Tratamentul implică administrarea antifungicelor în soluții cu aplicare locală. Durata maximă a tratamentului, de regulă este de două săptămâni și se poate administra la domiciliu.
  • Candidoza orală severă: În cazul unei infecții severe, care este extinsă până la nivelul esofagului, unde utilizăm medicamente antifungice în administrare pe cale orală, cât și locală.
  • Candidoza orală persistentă: În cazul unei candidoze persistente se recomandă un tratament de lungă durată cu administrare orală și locală. Persoanele cu un sistem imunitar slab pot folosi medicamentele antifungice orale.

Cum putem preveni candidoza orală?

În plus, față de tratamentul medical, există câteva lucruri pe care le puteți încerca acasă, care vă pot ajuta la ameliorarea candidozei orale sau a simptomelor sale. Dacă alăptați, utilizați tampoane de alăptare și păstrați sutienele și orice biberon sau părți ale pompei de sân curate. Periați dinții de cel puțin două ori în fiecare zi și folositi ața dentară pentru a elimina complet resturile de mâncare. Acordă o atenție sporită igienei protezei dentare și prezintă-te în mod regulat la controlul stomatologic, mai ales dacă purtați aparat dentar.

profilaxie dentara, preventie afectiuni dentare

Care sunt variantele de tratament pentru candidoza orală?

Candidozele minore se manifestă la nivelul mucoaselor și al pielii, pot fi tratate medicamentos. Totuși, există și specii de bacterii rezistente la medicația antifungică, care se răspândesc mai ușor la nivelul altor organe. Candidoza bucală se tratează de la apariția primelor semne, ca să împiedicăm răspândirea acesteia. Medicamentele antifungice, adică medicamentele care împiedică răspândirea infecției, sunt tratamentul standard pentru infecțiile fungice. Candidoza ușoară până la moderată se vindecă în maxim 2 săptămâni, însă ea poate reveni oricând.

La unele cazuri, candidoza se poate transforma într-o infecție sistemică mai gravă. Acest lucru se întâmplă cel mai adesea la persoanele cu probleme de sănătate, cum ar fi: HIV, Cancer, insuficiență renală și Diabet.

Vă încurajăm să mergeți la medic de îndată ce apar primele pete albe pe limbă, obraji, gingii și amigdale sau chiar și atunci când apare arsură, roșeață sau durere care poate fi suficient de severă pentru a provoca dificultăți de mâncare sau de înghițire. Protejați-vă zâmbetul cu o îngrijire orală amănunțită fără care să nu treacă o zi, dar și prin supravegherea sistemului dentar de către un medic dentist.

Vă așteptăm la clinica Dental Garant din București, pasionați, atenți și mereu informați pentru ca zâmbetul tău să fie de neegalat.

profilaxie dentara, preventie afectiuni dentare

stomatologie Bucuresti, clinică stomatologică București, dentist București, clinică dentară București, tratamente stomatologice / stomatologie București, albire dinți București, albirea dinților, estetică dentară, implant dentar București, implant dentar preț, implanturi Fast and Fixed, fațete dentare București, fațete dentare preț, coroane dentare, coroane dentare preț, coroană zirconiu, aparat dentar București, aparat dentar preț, aparat dentar safir, aparat dentar Invisalign / Clear aligner, ortodonție București, igienizare dentară, detartraj București, detartraj preț, AirFlow, proteze dentare, implant dentar București, implant dentar Straumann, implante Bredent, implanturi dentare Paltop, implant dentar Zimmer, adiție de os / adiție osoasă / grefă osoasă, sinus lift București, tratamente endodontice, tratament de canal, tratament parodontoză / parodontită, tratament gingivită, plasmolifting – tratament parodontită, stomatologie copii, stomatologie pediatrică, pedodonție

Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară

Derma Marketing – promovare medicală / marketing dermatologie, chirurgie plastică & înfrumusețare

Dental Education – cursuri de marketing & promovare pentru stomatologie / medicină dentară

Lasă un comentariu

ro_RORO