Bruxismul este o afecțiune care afectează în jur de 8-10% din populație. Acesta este cunoscut în general prin scrâșnirea dinților și strângerea maxilarului, simptomele fiind adesea minime. Bruxismul poate apărea atât pe parcursul nopții, cât și în cursul zilei; de cele mai multe ori, pacienții nu sunt conștienți de această afecțiune.
De ce apare bruxismul?
Apariția bruxismului este deseori cauza unor factori psihologici, fizici și genetici. Aceștia se referă la dezvoltarea anormală a oaselor maxilare, stări emoționale intense, ca de exemplu stările de anxietate și malocluziile dentare (dinții sunt strâmbi sau nu sunt aliniați corect). Pe lângă acestea bruximul mai poate fi cauza odihnei insuficiente și a tulburărilor de somn.
Tipuri de bruxism dentar
Bruxism diurn: Acest tip de bruxism apare în timpul zilei, în urma unor situații stresante, traume emoționale și puternice. Persoanele cu afecțiuni ale bruxismului diurn își încleștează dinții fără să conștientizeze.
Bruxism nocturn: Bruxismul nocturn se produce în timpul somnului. Această afecțiune este de obicei însoțită de tulburări de somn cum ar fi apnee sau sforăit (respirația se oprește și se reia, repetitiv, în timpul somnului). De cele mai multe ori persoanele în cauză nu conștientizează acest proces.
Simptomele generale ale scrâșnirii dinților (bruxismului dentar)
- Scrâșnirea dinților și strângerea maxilarului;
- Dinți mai scurți decât ar trebui să fie normal;
- Senzația de durere la nivelul urechilor;
- Dureri de față, gât, umăr, un maxilar dureros, care poate duce la o afecțiune a articulației temporo-mandibulare (ATM);
- Dureri ușoare de cap, dar constante, de obicei la nivelul tâmplelor.
Cum poți reduce sau preveni bruxismul dentar?
- Controale stomatologice regulate: Este indicat să efectuați cel puțin două controale de rutină la medicul stomatolog pentru siguranța sistemului dentar.
- Somn regulat: Încercați să vă îmbunătățiți somnul mergând la culcare la aceeași oră în fiecare noapte, relaxându-vă înainte de culcare și asigurându-vă că dormitorul este întunecat și liniștit.
- Relaxează-te: Practică anumite activități care să te relaxeze, ca de exemplu mersul pe bicicletă, yoga, înotul etc. Nu îmbina, dacă nu este cazul, locul de muncă cu partea personală, toate acestea pot contribui la reducerea riscului de apariție și dezvoltare a bruxismului.
Care sunt efectele negative pe termen lung ale bruxismului dentar?
- Complicații ale lucrărilor dentare: Bruxismul poate provoca fracturi dentare sau afectarea restaurărilor dentare (implanturi, coroane, obturații).
- Malocluzie sau mușcătură incorectă: Deteriorarea smalțului sau deplasarea dentiției în poziții vicioase determină malocluzie (mușcătură incorecta / alinierea incorectă a dinților) sau carii dentare.
- Sensibilitate dentară: Se poate să vă confruntați deseori cu dureri de cap, în special cefalee temporală și sensibilitate dentară.
- Pierderea dentiției: Inflamații periodontale care pot cauza dureri și pot duce la pierderea dentiției în timp.
Când trebuie să îți faci o programare la medicul dentist pentru bruxism?
Bruxismul nu este foarte greu de depistat. Cu ajutorul unui consult la medicul stomatolog se poate crea un diagnostic și un plan de tratament. În cazul în care scrâșniți dinții și aveți leziuni ale dinților sau dinți sensibili, aveți dureri de maxilar, față sau ureche este recomandat să îți faci o programare pentru a vedea dacă sistemul dumneavoastră dentar este afectat de bruxism dentar.
Tratament pentru bruxism
Pentru că bruxismul deseori duce la apariția unor fisuri ale smalțului dentar, la tocirea dinților și ulterior la sensibilitate dentară, după consultul stomatologic, medicul vă va sugera folosirea unei gutiere dentare. Această gutieră de plastic împiedică lezarea structurilor osoase și contactul ocluzal. O altă variantă de tratament sunt aparatele dentare în cazul în care este necesară corecția dentiției (tratament ortodontic).
Alte tratamente includ exercițiile de relaxare musculară și o bună practică de igienă dentară pe timpul nopții. Vă recomandăm să încercați activități prin care să vă detașați de factorii de stres, ca de exemplu, clase de yoga, exerciții de respirație, cititul înainte de culcare, și orice altă activitate care vă relaxează.
Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră dentară și generală. Clinica Dental Garant vă pune la dispoziție tratamente complete de stomatologie generală, estetică şi implantologie dentară, efectuate de specialiști în toate domeniile medicinei dentare.
stomatologie Bucuresti, clinică stomatologică București, dentist București, clinică dentară București, tratamente stomatologice / stomatologie București, albire dinți București, albirea dinților, estetică dentară, implant dentar București, implant dentar preț, implanturi Fast and Fixed, fațete dentare București, fațete dentare preț, coroane dentare, coroane dentare preț, coroană zirconiu, aparat dentar București, aparat dentar preț, aparat dentar safir, aparat dentar Invisalign / Clear aligner, ortodonție București, igienizare dentară, detartraj București, detartraj preț, AirFlow, proteze dentare, implant dentar București, implant dentar Straumann, implante Bredent, implanturi dentare Paltop, implant dentar Zimmer, adiție de os / adiție osoasă / grefă osoasă, sinus lift București, tratamente endodontice, tratament de canal, tratament parodontoză / parodontită, tratament gingivită, plasmolifting – tratament parodontită, stomatologie copii, stomatologie pediatrică, pedodonție
Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară
- strategie marketing medicină dentară
- promovare Facebook, Instagram, Tik Tok stomatologie
- dental web design wesbite stomatologie – website-uri medicină dentară
- branding stomatologie – dental branding, logo + identitate stomatologie
- tururi virtuae 360 Dental3DTour – prezentări interactive 360 grade, clinici de medicină dentară.
Comentarii